Lektion i Klassisk dressyr

Träning av ryttare och ponny/häst med fokus på samspelet mellan ekipaget. Att rida ska vara enkelt och det blir det då man förstår hästen och hur vi som ryttare kan spegla hästens rörelser med vår egen kropp och ge små fina och få hjälper. Hästen ska bära sig själv och vara i balans liksom vi själva för att vi ska kunna dansa tillsamman. Vägen dit kan se olika ut och jag baserar min undervisning på de klassiska principerna som jag har lärt mig under mina år i Portugal, litteratur, klassiska tränare som bl a Anja Beran, Pedro Torres, Manolo Mendez, Col. Christian Carde, Alizée Froment men sen inte minst från min fantastiska Lusitano valack, Valente. Han har nog varit min största läromästare under de senaste 13 åren och idag kan vi rida svåra rörelser tillsammans. Valente används i verksamheten som skolhäst/läromästare till flera av mina elever och är mycket uppskattad. Jag tar även emot nya elever om ni skulle vilja rida en riktig läromästare.

En viktig del i undervisningen är att ryttaren ska förstå vad/hur vi gör, varför och vad det ska leda till, för både sig själv och för hästen. Därför är den pedagogiska delen viktig i min undervisning. Jag undervisar barn, ungdomar och vuxna såväl nybörjare som avancerade ryttare. Att vara engagerad och pedagogisk får jag höra av mina elever. Jag går oftast med ekipaget under mina lektioner. Det gör jag för att kunna instruera och hjälpa eleven att korrigera hjälper vid rätt tillfälle. Har ni som mål att det ska bli lättare att rida får ni gärna höra av er till mig.

Arbete vid Hand

Att träna hästen på korta eller långa tyglar är lite som att rida, fast från marken. Ryttaren kommer närmare hästen och ser mera vad som händer, hur hästen bär sitt huvud, hur musklerna på halsen och bakdelen ser ut och hur den förflyttar sina ben.

Det ökar kunskapen om vad hästen har lättare och svårare för och hur den arbetar i de olika rörelserna, sidorna och varven.

I arbetet tränar ryttaren bl a sin kroppshållning, position, tydlighet och spegling. Arbetet förbereder den - unga hästen för ridning, den lär sig bl a sänka huvudet, rygga, sidoförflyttningar (öppna, sluta). Omskolning av en stressad, trögare och stelare häst, utbildning upp tom den högre skolan som t ex piaff, piruetter.

Det tar inte många gånger för en person att lära sig grunderna i arbetet vid hand och det hjälper jag gärna till med att förmedla.

Clinics/Teori Vitaminkurs på Rindö

Clinics/Teorikurser

Kurserna finns i en grunduppsättning men kan anpassas efter önskemål.

Klassisk dressyr: Bakgrund och historia och genomgång av hur hästen och ryttaren tränas i den klassiska dressyren. Ämnen som tas upp är: hästens form/hållbarhet, ryttarens sits/inverkan, träna mot liksidighet, sidoförflyttningar, ryggning, samling, piaff, galopp/byten.

Arbete vid hand: Bakgrund, utrustning, när man börjar, hur man gör, för vem och varför, oliksidighet, fördelar, mål och en grundlig genomgång av övningar som tex sänka huvud, öppna, sluta, samling. I samband med teorin är det bra att ha en demonstration av de olika övningarna och därefter lektioner.

Foderkurs med fokus på vitaminer för häst: Genomgång av hästens grundbehov av foder, brister o problem, hästens behov av vitaminer och dess funktion.